top of page

Mijn visie en beleid

Achtergrond

Voor ik mijn mening en ideeën verkondig is het belangrijk om even te schetsen wie ik ben.

Mijn naam is Jeroen T'Seyen. Ik ben afgestudeerd als student leerkracht aan de katholieke hogeschool VIVES te Brugge.

Voor deze studies heb ik twee jaar architectuurwetenschappen gestudeerd aan ARTESIS te Antwerpen. In deze twee jaar heb ik een enorme cultuurboost gekregen. 

Ik heb de richting Industriële wetenschappen gevolgd in mijn secundair onderwijs. Hier leerde ik zeer weinig over cultuur en kunst. Het was onbelangrijk voor de richting die ik uitging. Toen ik eenmaal afgestudeerd was, merkte ik al snel dat ik heel weinig wist over cultuur en kunst.

 

Door project kunstvakken begin ik in te zien welke meerwaarde kunst- en cultuureducatie geeft aan het onderwijs.

Ik ben er daarom ook van overtuigd dat dit mijn gemis is geweest in mijn secundaire carrière. Ik weet zeker dat kunst en cultuur voor mij leerkansen zou bieden. 

 

Daarom pleit ik ook voor een kunst- en cultuurinjectie in het onderwijs.

Ik vind het belangrijk dat de volgende generatie leerlingen wel de leerkansen kunnen krijgen die ik gemist heb.

Zo bouwen wij aan een evoluerende toekomst.

 

Mijn eigen beleid

Ik zal hieronder even mijn eigen beleid toelichten. Ik zal hierbij verwijzen naar documenten die u op andere pagina's van deze site kan vinden.

 

Zingeving

Ik vertrek voor mijn eigen beleid uit het concept kunt- en cultuureducatie. Kunst en cultuur kan ons helpen om te leren door, met en over de kunsten.

Op levensbeschouwend vlak kunnen we onszelf leren kennen door kunst, zoals ook in het filmpje van de universiteit van Amsterdam wordt gezegd. Wie voelt er geen emotie bij het luisteren naar muziek, het kijken naar een film? Kunst doet iets met ons, het bespeelt onze emoties. Uit onderzoek is gebleken dat beelden en geluiden, het gebruik van onze zintuigen, bepaalde herinneringen kunnen ophalen. Dit komt doordat ons brein connecties legt.

Waarom zouden we dan geen kunst- en cultuureducatie gebruiken om leerlingen zichzelf te leren kennen. Zo kunnen leerlingen emoties voelen bij een kunstwerk en gaan ze zich afvragen waarom hen dat iets doet. Kunst helpt om het leven zin te doen geven.

 

Daarbuiten kan je kunst ook gebruiken om te leren door kunst. Denk maar eens terug aan jou loopbaan in het secundair. Heb jij vroeger melodietjes gemaakt met de Franse woordjes die je uit het hoofd moest leren? Ik heb dit gedaan en het heeft me geholpen! Ik ben gediagnostiseerd met dyslexie. Ik heb bijgevolg moeite met taal: zowel het lezen als het schrijven. Door muziek, film en nieuwe media zoals games, ben ik veel sterker geworden in taal. Ik ben er daarom van overtuigd dat kunst een soort leermethode kan zijn.

 

Dus als je mij vraagt: 'Heeft kunst- en cultuureducatie zin?', dan is mijn antwoord daarop, 'Ja, ik ben ervan overtuigd dat kunst- en cultuureducatie een antwoord kunnen bieden op heel wat vragen in het onderwijs.'

 

De zoektocht naar talent

Talent heeft elk kind. Maar het is niet altijd even makkelijk om dat talent te ontdekken. Door kinderen en volwassenen de kans te geven om een brede waaier aan kunst en cultuur te ontdekken leren ze hun eigen talenten kennen. Als kunst- en cultuureducator zie ik mijn taak er dan ook in om deze mensen te begeleiden in deze zoektocht. Ik heb dan ook een grote liefde voor het exploreren, het verkennen en ontdekken van nieuwe kunstvormen en nieuwe culturen. We leven in een wereld waar er heel veel valt te beleven. 

Ik vind het dan ook erg belangrijk dat kinderen en ook volwassenen de kans moeten krijgen om van alle kunsten en culturen te proeven. Dan pas kan die persoon de keuze maken om zich te verdiepen in dat verhaal of talent.

Mijn opleiding en mijn eigen interesse naar ontdekken hebben mij een mooie basis gegeven om dit proces te begeleiden.

Ik hoop op deze mannier iedereen de kans te geven tot het ontdekken van het eigen talent.

Want iedereen bezit talenten en de zoektocht ernaar kan een heel boeiend en mooi verhaal zijn.

© 2015 by Jeroen T'Seyen. Made with Wix.com

bottom of page