
Jeroen T'Seyen
Portfolio

Spotlight
Als bachelorproef schreef ik dit jaar een onderzoeksopdracht over de evaluatie en het in kaart brengen van de visie rond kunst- en cultuureducatie in het Vlaamse onderwijs.
Onderzoeksvraag: Hoe kan met behulp van een tool het beleid en de visie van Vlaamse scholen omtrent kunst- en cultuureducatie in kaart worden gebracht en beoordeeld?
In 2006 werd er in Vlaanderen een onderzoek gedaan naar de kwaliteit en consistentie van kunst- en cultuureducatie in Vlaanderen. Dit onderzoek werd geleid door professor Anne Bamford. Het daaropvolgende rapport 'Kwaliteit en Consistentie, Kunst- en cultuureducatie in Vlaanderen' werd een verhelderend rapport voor de Vlaamse regering. Binnen dit rapport werden er heel wat bemerkingen gemaakt. Tenslotte werden er een aantal voorstellen gedaan waar er verder onderzoek op kan plaatsvinden. Een van deze voorstellen was: Een eenvoudig instrument ontwikkelen voor kwaliteitsmeting van kunst- en cultuureducatie.
Dit onderzoek is ontstaan uit deze vraag naar het ontwikkelen van een eenvoudig instrument voor kwaliteitsmeting. In 2012 werd het onderzoek ‘cultuur in de spiegel’ gestart. In dit onderzoek werd er een kwaliteitskader ontwikkeld. Dit kwaliteitskader is de aanzet geweest tot het maken van deze onderzoeksopdracht.
Dat kunst- en cultuureducatie belangrijk is voor de opvoeding van een kind, daar zijn we het allemaal over eens. Kunst- en cultuureducatie is in eerste instantie het leren begrijpen van de kunst, van onze en andere culturen. Hierdoor leren we ook onszelf begrijpen. Als je actief bezig bent met cultuur en kunst dan leer je deel te nemen aan de samenleving. Dit zorgt voor het ontwikkelen van normen en waarden. Bovendien leert kunst- en cultuureducatie leerlingen zichzelf te ontplooien. Zo kan een leerling die taalmoeilijkheden heeft heel graag toneel doen om zo via toneel gemotiveerd te worden zijn/haar taalachterstand in te halen. Kunst- en cultuureducatie kan dus ook als motivator dienen om te leren leren.
Hiernaast is creativiteit heel belangrijk voor onze samenleving. Door kunst- en cultuureducatie in het onderwijs te geven leren leerlingen om creatiever te worden. “Kunst is een essentieel spel om te overleven, en daarom is het belangrijk dat scholen kunstonderwijs serieus nemen.” - Mark Mieras (wetenschapsjournalist)
Het doel van dit onderzoek is dus in eerste instantie om een antwoord te bieden op de vraag: Hoe kan met behulp van een tool het beleid en de visie van Vlaamse scholen omtrent kunst- en cultuureducatie in kaart worden gebracht en beoordeeld? Binnen dit onderzoek wordt er nagegaan welke kenmerken aan de basis kunnen liggen van het ontwikkelen van deze (zelf-)evaluatietool. Het is hierbij niet zozeer de bedoeling dat dit onderzoek zelf een (zelf-)evaluatietool uitwerkt, maar eerder de aanzet geeft tot de ontwikkeling van een dergelijk instrument. Het doel van deze onderzoeksopdracht is dus om een basis te leggen waaruit deze (zelf-)evaluatietool verder kan worden uitgewerkt.
Bachelorproef
2015-2016
Jeroen T'Seyen
Ik ben afgestudeerd als student leerkracht aan Vives hogeschool te Brugge.
Ik studeer voor de vakken pkv & wiskunde.
"The future belongs to young people with an education and the imagination to create."
–President Barack Obama